VIII. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny és Süteménymustra

Baráti társaságok, közösségek, civil szervezetek, cégek jelentkezését várják!


SAJTÓKÖZLEMÉNY
november 16. 

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. december 2-án, szombaton 10 órai kezdettel megrendezi az VIII. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyt és Süteménymustrát.

Helyszín: Főtér, sétáló utca (M. Cristea)

Rendezvényünk nyitott bármely baráti társaság, közösség, civil szervezet, cég előtt.

Várjuk jelentkezésüket!

Jelentkezési határidő: 2017. november 30.

A főzőversenyen való részvétel feltételei:

– disznóvágások, disznótorok alkalmával készülő hagyományos ételt kell készíteni;
– az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, hozzávalókat, eszközöket, dekorációt a csapat biztosítja;
– a résztvevők kijelentik, hogy az általuk hozott ételek és nyersanyagok megfelelnek az érvényben levő egészségügyi szabályoknak;
– az elkészült ételeket egyszer használatos tányérba tálalják, valamint a higiéniai előírásokat betartják.

Kérjük, amennyiben szükségük van áramforrásra, jelezzék a készülék fogyasztását (W) a jelentkezési határidő lejárta előtt! (Pl húsörlő, vízforraló, sütő.)

Megjegyzés:

– egy csapat több féle ételt is készíthet;

– a zsűri 4 személyből áll, a benevező csapatoknak biztosítaniuk kell a számukra elegendő ételmennyiséget a kóstoláshoz;

– a zsűrizésre az elkészült ételeket 13 órától legkésőbb 15 óráig a csapatoknak át kell adniuk az erre kijelölt helyszínen, egyébként nem kerülnek zsűrizésre, ami a versenyből való kizárásukat jelenti;

– a csapatok a főzőhely tisztán tartásáról maguk gondoskodnak, az ételek elkészítése során a tűzvédelmi óvintézkedéseknek eleget tesznek, (tüzet a téglákra helyezett lemezen gyújtanak!) az esetleges károkért teljes körű anyagi felelősséget vállalnak;

– a résztvevő csapatok adomány fejében kínálhatják majd készítményüket a közönségnek. Az adománygyűjtő-dobozokat a szervezők osztják ki és gyűjtik majd össze. Idén az összegyűlt adományokat a gyergyószentmiklósi Napsugár az esőben  Egyesületnek ajánljuk fel.

Kérjük, hogy alkalomhoz illő környezetet alakítsanak ki sátraikban, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!

Eredményhirdetés: délután öt órakor a kisszínpadon.

A  szervezők biztosítják:

– vízvételi lehetőséget,
– kijelölt helyszínt,
– csapatonként egy sátrat,
– egy asztalt, két paddal,
– egy zsák tűzifát/csapat
– tűzhelyet (tégla, lemez),
– szemeteskosarat.

Főzőversennyel kapcsolatos információk a 0758/350.806-os (Pál Lóránt) telefonszámon vagy a pal.lorant@gmail.com e-mail címen kérhetők.


Mit rejt a honfoglalók üstje

A 2017. évi Szent Miklós Napok során az érdeklődők számára kiderülhet, hogyan étkeztek honfoglaló eleink, illetve hogyan fejlődött a magyar gasztronómia. A szó szoros értelmében belekóstolhatunk őseink tányérjába.

A Szabadtűzi Lovagrend Észak-székelyföldi Főkapitánysága szervezésében a Rozmaring étteremben, december 1-jén pénteken egy nagyon érdekes előadásra kerül sor.

A Lovagrend anyaországi vezetésének tagjai, köztük dr. Simon Tamás a Lovagrend nagymestere, Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács, a Lovagrend Grill kancellárja, Németh József, Venesz-díjas mesterszakács, a Lovagrend Kódex kancellárja és Csetneki László éttermi mester, a Lovagrend Ceremónia kancellárja fogják bevezetni az érdeklődőket a témába.

A Lovagrend nagymestere a honfoglaló magyarok üstjeinek fedelét fogja felemelni és bepillantást engedni a fortyogó ételek világába. Előadása a magyar gasztronómia honfoglaláskori helyzetétől napjainkig kíséri nyomon a Kárpát-medencei kulinária fejlődését. Közben kitekintést kapunk az étkezési kultúra kialakulásába, egészen az ókortól kezdve.

Külön érdemes lesz odafigyelni a Hungarikumok világáról szóló, és a magyar gasztronómia tévhitjeivel foglalkozó előadásrészre éppúgy, mint az érdeklődők által ismert és kedvelt erdélyi konyha hagyományőrző szerepének jelentőségére.

Kiegészítésképpen bepillantást nyerhetünk Gyergyószárhegy káposztás hagyományaiba a település polgármesterének prezentálásában.

A vetítéssel színesített előadást követően a jelenlevők megkóstolhatják őseink ételét. A Lovagrend két kiváló mesterszakácsa, és helyi segítőik munkája nyomán megelevenedik a hét vezér által irányított honfoglalás kora. Legalábbis a tányérok szintjén. Ugyanis mindenki megkóstolhatja az egyik leginkább ízletes áldozati étel, a „vereckei üstöny” ízvilágát. A vélhetőleg kellemes falatokat a köretként kínált, ugyancsak honfoglaláskori „zöldelény szömörcsög”-gel lehet fogyasztani. Hogy milyen étkeket rejtenek, ezek a közel ezeréves elnevezések, és milyen ízvilága volt a honfoglalásnak, illetve hogyan sikerül ezt a mai korba átmenteni, megtudhatja minden érdeklődő, ha ellátogat a rendezvényre december 1-jén pénteken, 17 órakor a Rozmaring étterembe.


Kocsonyamustra – Versenyszabályzat

A Kocsonyamustra jobb és hatékonyabb lezajlása végett kérjük tudomásul venni és tiszteletben tartani a következőket.

I. A verseny szervezője: Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ/Önkormányzat.
Társszervező: Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend.

II. A verseny résztvevői: a Kárpát-medencei Disznótoros Főzőversenyen és Süteménymustrán résztvevő csapatok, magánszemélyek, akik értékeltetni, megmérettetni szeretnék a különféle disznóhúsból előre elkészített termékeiket.

III. A verseny helyszíne és időpontja: Gyergyószentmiklós, december 2.

IV. A csapatok több kategóriában nevezhetnek a versenyen:1

– Kocsonya
– Friss véres-májas hurka
– Tepertő és zsír
– Különféle kenegetők, pástétomok: májkrém, tepertőkrém stb.

V. Értékelés: A különféle készítmények regisztráció, majd előzsűrizés után jutnak a tényleges zsűrihez. A regisztrálást és előzsűrizést két, egyenként háromfős csoport végzi, a háromfős zsűrihez kategóriánként csak a legjobb 3–5 készítmény kerül. Regisztráláskor minden versenyző kap készítményenként egy versenyszámot, amit az ételére is rátesznek, illetve felírjuk egy adatlapra a versenyző nevét, elérhetőségét.

VI. Díjazás: kategóriánként 1 díjat osztunk a legjobb készítménynek, pl. a Legjobb kocsonya. Díjat adunk annak a versenyzőnek, aki a legtöbbféle készítménnyel nevezett be a versenybe – ő a Sokszínűség-díját kapja. Elismerjük a hagyományokhoz való ragaszkodást, de a kreativitást is, előbbi kapja az Ízőrző-díjat, utóbbi a Kreativitás-díjat. A

Vándorserleget az nyerheti el, aki:

1. csapatként részt vesz a főzőversenyen, legalább 1 készítménnyel benevez a Kocsonyamustrára is, és az az adott kategóriában a Legjobb minősítést kapta;

2. az az egyéni versenyző, aki legalább kétféle otthon készített termékével benevezett a versenyre, és azok közül legalább 1 a Legjobb minősítést kapta.

VII. A szervezők a „vakon zsűrizéssel” szavatolják a zsűrizés objektivitását, pártatlanságát.

VIII. A versenyzőknek kötelességük akkora mennyiségű termékmintát bemutatniuk, amennyi elégséges az előzsűrizéshez és a zsűrizéshez. A zsűrizés utáni maradékokat a szeretetkonyhának adjuk át további felhasználásra. Minden versenyző gondoskodik a saját tálaló edényeinek zsűrizés utáni begyűjtéséről, sem a szervezők, sem a zsűri nem vállal felelősséget az eltűnt tányérokért.

IX. A versenyre benevezés a helyszínen történik.

X. Benevezési határidő: december 2., 10–13 óra között.


A VIII. KÁRPÁT-MEDENCEI DISZNÓTOROS FŐZŐVERSENY ÉS SÜTEMÉNYMUSTRA SZERVEZŐ CSOPORTJA KIEGÉSZÍTŐ RENDEZVÉNYEKÉNT MEGHÍRDETI  A

KÁRPÁT-MEDENCEI  KAMRÁK KULINÁRIS  KINCSEI HAGYOMÁNYOS ELJÁRÁSSAL KÉSZÍTETT HÚSIPARI TERMÉKEK VERSENYÉT

kulinaris

 Gyergyószentmiklós, 2017. december 2.

 

A verseny célja a Kárpát-medencében megtalálható tájegységek- településeik hagyományainak ápolása, a hagyományos eljárással készült füstölt-szárított vagy füstölt-főtt – szárított termékek népszerűsítése a gasztronómiai kultúránk területén.

A VERSENY KÉT KATEGÓRIÁBAN KERÜL MEGRENDEZÉSRE

1. kategória: Húsipari termékgyártók versenye

A versenyen részt vehetnek olyan szabályosan bejegyzett húsipari termékeket gyártó  vállalkozások,  akik hagyományos  technológiával készítik  termékeiket és azok kereskedelmi forgalomba is kerülnek.

2. kategória: Saját, házi készítésű húsipari termékek versenye

A versenyre nevezhet minden olyan magánszemély, aki hagyományosan háznál készíti húsipari termékeit saját fogyasztásra.

A versenyre a következő termékekkel lehet nevezni:

Füstölt háta szalonna, füstölt vagy füstölt és főtt húsos szalonna (tűrthúsok)
Füstölt- szárított vagy füstölt-főtt-szárított kolbászok és szalámik
Füstölt húsok/sonka, lapocka, karaj, oldalas, csülök

A nevezés feltétele

A jelentkezőket a következő helyszínen várják a mellékelt nevezési lappal: a VIII. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny és Süteménymustra területén az  ételzsűrizésre kijelölt helyen személyesen.

A benevezett termékekből legalább 300 grammos darabot a szakmai zsűrinek le kell adni. Ha ennél nagyobb termékkel pályázik, akkor a jelentkezési lapon fel kell tüntetni, hogy az értékelés után a terméket visszakéri, amit az eredmény hirdetés után visszakap.

Jelentkezési határidő: 2017. december 2-án déli 12 óráig a helyszínen

Díjazás

Húsipari termékgyártó kategória: a három legjobb termék kiváló termék minősítést kap oklevélen a termék megnevezésével és a termékgyártó üzem nevével.

Saját házi készítésű húsipari termékek kategória: a három legjobb termék kiváló házi termék- gyártó  minősítést kap oklevélen a versenyző nevével kitöltve.

A termékek véletlenszerűen lesznek sorszámozva. A zsűri a minősített termék beküldőjét nem fogja ismerni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: