Vissza nem térítendő támogatásokról tájékoztatták a polgármestereket

Pályázati kerekasztal-megbeszélést tartottak hétfőn, október 24-én a csíkszeredai megyeházán a Hargita megyei polgármestereknek Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében. A találkozó célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a helyi közintézményeknek abban, hogy minél több vissza nem térítendő támogatást tudjanak lehívni. Az eseményen Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője ismertette az ügynökség által a közbeszerzések és a direkt vásárlások összegyűjtésére létrehozott internetes platformot, pályázati lehetőségeket mutatott be a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség gyulafehérvári képviselője, illetve a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség képviselője tartott előadást egy új kormányrendelettel kapcsolatban.

Barabás Csaba a fejlesztési ügynökség által létrehozott felületről elmondta, hogy a közbeszerzések és a direkt vásárlások átláthatóságát biztosítja. Ezen a platformon a megyei tanács és alintézményeinek a hirdetéseit teszik közzé, de várják a polgármesteri hivatalok csatlakozását is. Az oldalra való regisztráció nagyon egyszerű, a rendszerbe belépők értesítést kapnak a legújabb hirdetésekről, mondta Barabás Csaba. Példaként említette, hogy eddig több mint háromszáz közbeszerzést tettek közzé, és több mint 4800-an tekintették meg az oldalt. Végeztek egy felmérést is az oldal használóinak körében, a megkérdezettek szinte teljes mértékben hasznosnak és könnyen kezelhetőnek nevezték a rendszert, és még több hirdetést szeretnének látni.

palyazatikerekasztal_2016okt24_2

A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség képviselője az utak modernizálására, a víz- és csatornarendszer javítására, illetve a szociális és oktatási infrastruktúra javítására lehívható vissza nem térítendő támogatásokat ismertette. Az utak modernizálására 1 millió euró, a szociális és oktatási infrastruktúra javítására 500 ezer euró, a vízhálózat javítására legtöbb 2 millió euró igényelhető projektenként. A képviselő felhívta néhány dologra a figyelmet, például hogy a szociális és oktatási infrastruktúra javítása keretében lehet pályázni napközi otthon, bölcsőde, óvoda építésére vagy modernizálására, illetve felszerelésére, utóbbi esetben csak építéssel egybekötve. A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség képviselője válaszolt a polgármesterek kérdéseire.

A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség képviselője előadást tartott egy új kormányrendelettel kapcsolatban, amely a munkanélküliek számának csökkentésére vonatkozik, ismertetve azokat a feltételeket, amelyek alapján az egyes településeket hátrányosnak lehet nyilvánítani, és az ottani lakosok alkalmazáskor mobilitási juttatásban részesülnek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: