Visszatér a hideg

Március végén inkább télies, mintsem tavaszi lesz az időjárás

Szombattól kezdődően hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havaseső és havazás is előfordulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből. 

Mihai Huştiu ügyeletes meteorológus arról számolt be az AGERPRES hírügynökségnek, hogy az enyhe, tavaszias időjárás csak szombatig tart, ezt követően nyugatról csapadékos idő, Moldva északi része irányából pedig hideg levegő érkezik az országba. Szombaton délben Moldvában már 4-5 Celsius-fokra hűl le az levegő, a csapadék havaseső és hó formáját ölti, és a hideg légtömeg fokozatosan az egész országot, majd egész Európát eléri. 

A meteorológus kifejtette, az időszakra jellemző sokévi (7 és 14 fok közötti) átlaghoz képest jóval hidegebb lesz az idei március vége: az ország észak-nyugati részében éjszakánként akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és az országos hőmérsékleti értékek is mínusz 6 és plusz 6 fok között alakulnak majd. 

Mihai Huştiu emlékeztetett, hogy a Meteorológiai Világszervezet is felhívta a figyelmet a közelgő hideg légtömegre, amely március 25-26-áig fogja uralni a térséget, így Romániát is. Jövő héten tehát a normálishoz képest akár 10 fokkal is hidegebb lehet – szögezte le a szakember. 

Csapadékra is számítani kell, az esőzések havasesővé vagy akár havazássá is alakulhatnak a hideg hatására, és a lehűlő levegő miatt a szél is felerősödik, ami tovább növeli az emberek hidegérzetét. 

‘Inkább téli, mintsem március végi időjárásra kell számítanunk’ – vonta le a következtetést a meteorológus.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: