Visszatérő problémák a Békás-szorosban

Árusok és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársai egyezkedtek

Közös utat kell találni

Első alkalommal gyűltek össze szerdán, április 6-án a Békási-szorosban termékeiket áruló korondiak és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park munkatársai Katona Mihály korondi polgármester kezdeményezésére, hogy megoldást keressenek a köztük lévő nézeteltérésre a megyeházán. A gyűlésen megvitatták A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park integrált természetvédelmi kezelési tervének felülvizsgálása a Natura2000-es alapelvek szerint  elnevezésű projektet, amelyet Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságával partnerségben valósít meg. A projekt célja kezelési terv kidolgozása a biológiai sokféleség, a természetes élőhelyek, valamint a természetvédelmi területeken jelenlévő növény- és állatvilág megőrzése érdekében. A kezelési tervben szereplő néhány ponttal nem értettek egyet az árusok, az ülés részeként ezeket kérésükre módosították.

A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park a szoros területére épített azon bódék lebontását vagy alkalmasabb helyre való költöztetését kezdeményezte korábban, amelyek nem megfelelő helyen vannak mivel nem illeszkednek a látványképbe, nem rendelkeznek a nemzeti park adminisztrációjának engedélyével, a korondi lakhelyű árusok számára pedig ezek a standok fontos bevételi forrást jelentenek.

– A legnagyobb gond, hogy évről évre megismétlődik ez a probléma az árusok, a környezetvédelmi hivatal és a nemzeti park között. Nem lehet mindenki kérését maximálisan teljesíteni, ezért engednie kell mindenkinek egy kicsit az elvárásaiból, és olyan megoldást kell keressünk, ami mindenkinek megfelel. A természet, a védett állatok, növények is maradjanak biztonságban, de figyelembe kell venni az árusok igényeit is – javasolta Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette a Békási-szoros Székelyföld egyik legszebb része, a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy a természetet úgy őrizzük meg, ahogy van, fenntartsuk, és ugyanilyen állapotban adjuk tovább az utókornak.

bekas_szoros_bodek

A gyűlésen Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park képviselői részéről megfogalmazódott az a kifogás, hogy a bódék esztétikailag nem minden esetben felelnek meg az elvárásoknak, pedig nemcsak hogy be kellene illeszkedjenek a látványba, de hozzá kellene tegyenek a látképhez.  Az árusok részéről elhangzott az a vélemény, hogy ők próbálják teljesíteni a nemzeti park vezetőségének kéréseit, de mindig találnak valami hiányosságot. Valamint a kért fejlesztéseket sem teljesíthetik, ha nem tudják biztosan, hogy a következő évre kapnak-e engedélyt,

Felmerült az a javaslat, hogy egyes bódékat költöztessenek el más helyre, azonban egyelőre még nem született döntés arra, hogy hol találnának megfelelő helyet mindeniknek, mivel ha ezeket a bódékat, a termékeket nem teszik a turisták szeme elé, és olyan helyre költöztetik, ahol kevés a turista, akkor azok az árusok akár be is zárhatnak. A résztvevők szerint közelebb kerülhetnek a megoldáshoz, ha felmérik melyek azok a standok, ahol legalább egy éve nem árulnak és ezeket megszüntetik.

A megbeszélés eredményeként született az az elképzelés, hogy a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Tudományos Tanácsa láttamozására terjesszenek be egy tanulmányt arról, hogyan kellene kinézzenek ezek a faházak, legyen egységes arculatuk, és legyen egy határidő amíg ezeket a fejlesztéseket az árusok megvalósítják szakemberek bevonásával, ezt a tanulmányt pedig vegye figyelembe Neamț Megye Tanácsa az engedélyek kibocsátásakor, mivel jelenleg ő az illetékes hivatal.

Kérem ossza meg ismerőseivel: