Vitéz Levente

A Kolompos együttes zenés mesejátéka

A Klassz–Tavasz Fesztivál keretében a Kolompos együttes Vitéz Levente című zenés mesejátékára várják a gyerekeket április 18-án, hétfőn 10 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermébe.
kolompos_hivatalosA Kolompos 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszó együttes. 1990-től muzsikálnak gyerekeknek, óvodákban, iskolákban, gyerektáncházakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában és nem az ismeretátadás a legfőbb céljuk, hanem az élményszerzés – jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe népművészetünk szeretetét. Hitvallásuk, hogy minden 3–10 éves gyermeknek szüksége van erre, – játékos formában, nem tanóra keretében – megismerkednie hagyományainkkal.
Eleinte főleg „táncházi” körökben voltak ismertek, majd miután elkezdtek óvodákban, iskolákban is muzsikálni, ezzel párhuzamosan egy nyolc részes mesés-játékos hagyományidéző előadássorozatot kidolgozni, úgy szélesedett a Kolompos Együttes elfogadottsága. Mára közönségük döntő többsége „laikus”, vagyis a hasonló zenekarokkal ellentétben egy szélesebb társadalmi réteget szólítanak meg, főleg családokat. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy évente legalább 30 ezer gyermek és a szüleik látják-hallják előadásaikat, vagy táncházakban, koncerteken, és évi rendszerességgel kiadott hanghordozóikon.

kolompos vitez levente Gyergyo v2Tagok:
Barna György – hegedű, gitár, ének
ifj. Tímár Sándor – brácsa, furulyák, tilinkó, dobok, ének
Végh Gábor – bőgő, cselló, citera, köcsögduda, ének
Nagy Zoltán – tambura, gitár, brácsa, ének, mese
Szántai Levente – tánc, harmonika, doromb, ének.

Hogyan nevetteti meg, s kapja feleségül Vitéz Levente a Király szomorú leányát, később hogyan találja meg a Háromfejű Sárkány által elrabolt Királykisasszonyt, miközben vándorol vidékekről vidékekre, és érdekesebbnél érdekesebb muzsikákkal, táncokkal ismerkedik meg? – erről szól a Kolompos mesetár Gyergyószentmiklóson látható darabja.

A jegyek ára 7 lej. Jegyek csak elővételben válthatók a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájába munkanapokon 9 órától 16 óráig.

Ráhangoló:

Kérem ossza meg ismerőseivel: