XI. Hargitai Megyenapok

A családok és a környezet a főszerepbenTizenegyedik alkalommal szervezi meg Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ a Hargitai Megyenapokat május 14–22. között, alintézményei közreműködésével, a helyi önkormányzatokkal és civilszervezetekkel összefogva. A rendezvénysorozat célkitűzéseit és részletes programját ismertette Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke és Ferencz Angéla, a kulturális központ vezetője a május 11-én tartott sajtótájékoztatón. A programfüzet ezúttal Csík, Udvarhely, Gyergyó térségére osztja a programokat, hogy könnyen áttekinthető legyen. Az egyhetes rendezvénysorozat színes programokat kínál a sport, a turizmus és a kultúra terén, sok bábelőadást, tánccsoportot és kiállítást mutatnak be a megyében élőknek és az idelátogatóknak.

megyenapok2_kisujsag_cover

Ferencz Angéla kiemelte a több mint 50 program közül a Csíkszeredában bemutatandó Szárhegy 40. A gyergyószárhegyi alkotótábor négy évtizede című kiállításmegnyitót a Csíki Székely Múzeumban, a Csűrdöngölő – Hargita Megyei Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót. Az udvarhelyszéki események közül a Kadicsfalvi családok majálisa és a Rugonfalvi Ifjúsági Napok – Együtt a család című rendezvényen kívül sok érdekes bábelőadás lesz, melyeket kistelepüléseken szerveznek. Gyergyó-térségben érdemes lesz ellátogatni a XVI. Felszállott a páva című néptánc, népdal, népzene, népmese, népi gyermekjáték témájú vetélkedő gyergyói-medencei találkozójára Gyergyóalfaluba, a színházkedvelőknek lesz Dance.Movement.Theater című kortárs táncszínházi fesztivál.

Incze Csongor szerint nem véletlenül választották a pünkösd előtti időszakot a rendezvény megszervezésére, hiszen ilyenkor sok látogató és zarándok érkezik térségünkbe, ami kiváló alkalmat nyújt az értékeink népszerűsítésére, persze nemcsak a vendégeknek szól a rendezvénysorozat, hanem az itt lakóknak is. Az esemény egybeesik a Család Nemzetközi Napjával, amelyet május 15-én ünnepelünk.

– Elsősorban a legkisebb közösségeket, a családokat célozzuk meg megyeszerte, hiszen a családok jelentik a közösség jövőjét – emelte ki az alelnök.

A megyenapok egész ideje alatt vásár lesz helyi és tradicionális termékekből. A  rendezvény részletes programja megtalálható az alábbi linken:

http://www.megyenapok.ro/

Kérem ossza meg ismerőseivel: