XI. Nemzetiségi Színházi Kollokvium

Október 1-jei program

Október 1., csütörtök, 17:00 óra, Réz Lámpás Kávéház

Terminus – színház a szül(et)ésről

Theatrical Play

Alkotók: Boros Kinga, Dálnoky Csilla, Czikó Juliánna, Kozma Attila
Vizuális arculat: Szőcs Tímea (Timka)

A Terminus című színházi esemény megírt dialógusok és a nyers valóság összefonódásában kísérli meg kinyitni a szülés és születés témáját. Manapság mindenki látott már szülést, aki amerikai filmet látott. Saját magunk és gyerekünk szül(et)éséről azonban keveset és behatárolt keretek közt beszélünk. A kismamafórumokon sokat, de egyféleképpen. Mit kell vinni, mit kell adni, mit kell kapni. A családban kevesebbet, óvatosabban. Megszületett, egészséges, örülünk neki. Férfiak egymás közt?! Na ne vicceljünk… Pedig élete során legalább egyszer a férfi is főszereplője ennek az átmeneti rítusnak.
Nem teszünk nagy felfedezéseket. Semmi olyat nem mondunk, amit sokan közülünk nem gondoltak volna, csak esetleg nem mondták ki hangosan. Résztvevőnek hívunk ebbe a párbeszédbe.

A belépés ingyenes!

A helyek száma korlátozott, kérjük, jelezzék részvételi szándékukat a 0752-227-011-es telefonszámon.

terminus


 

Október 1., csütörtök, 19:00 óra, stúdióterem (az előadás hossza 1:00 óra)

GIUVLIPEN Színházi Társulat – Bukarest

Del duma – mesélj nekik rólam

one woman show

Játssza: MIHAELA DRĂGAN
Jelmez: MESTESHUKAR BUTIQ
Zene: ELENA ANA ALBU

RENDEZŐ: LIANA CETERCHI

Négy roma nő története tradicionális roma zenével ötvöződik a dokumentum színházi előadásban. A négy nő a korai házasságról mesél, arról, hogy mit jelent egy hagyományait erősen örző közösséghez tartozni és arról, hogy mi történik, amikor már nem találod a helyed ebben a közösségben. Mesélnek a roma nők egzotikumáról is, valamint azon sztereotípiákról, melyek emlékeztetnek bennünket arra a tényre, hogy az elfogadásról és a sokféleségről alkotott képünk még messze áll a valóságtól.

del_duma


Október 1., csütörtök, 20:00 óra, stúdióelőadás a nagyszínpadon (2:00 óra egy szünettel)

Szatmárnémeti Északi Színház – Harag György Társulat

Hatházi András: Manka

Szereplők:
Knobloch Aladár: MAROSSZÉKI TAMÁS
Manka, Aladár felesége: KOVÁCS NIKOLETT
Tanár úr, azaz Vallasek Dénes: GAÁL GYULA
Smazenka Jolán: BOGÁR BARBARA
Várhegyi Jancsi: KÁNYÁDI SZILÁRD
Várhegyi Nusi, Jancsi felesége: SÁNDOR ANNA
Vogelvänger Rudi, életművész: POSZET NÁNDOR

Díszlet, jelmez: CRISTIAN GĂTINA
Rendezőasszisztens: VÉGH BALÁZS

RENDEZŐ: HATHÁZI ANDRÁS

Mi kell ahhoz, hogy a harmincnégy éves szokást, a jól bevált, megbízható, egyetlen menedéket jelentő mindennapos rutint felrúgjuk? Mikor leszünk annyira öregek, hogy elmondhatjuk magunkról: minket már semmi sem lep meg. Még a szerelem se. Mi kell a gyilkossághoz? Féltékenység? Düh? Titok? És egyáltalán: meddig titok a titok? Ki a tettes? Aki elkövet, vagy aki hagyja, hogy elkövessék mások?
Vannak nagy kérdések a hétköznapokban? Vagy csak zseninek álcázott őrültek, akik mindenfélét összehordanak, csak hogy eltöltsék végre az időt. Miről kell meggyőződnünk? Meg kell győződnünk egyáltalán? Lehetünk-e bizonyosak bármiben is? Hét ember a színen, mindenki szeret, mindenki hisz, mindenki csordultig tele jó szándékkal. És akkor mégis: miért olyan nehéz együtt lenni?
Ki az ember? Mi az ember? Vagy nincs semmi más, csak színház?

manka

Kérem ossza meg ismerőseivel: