Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek

Sárga riasztást adtak ki az ország 15 megyéjére

Jelentős mennyiségű esőre és zivatarokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 15 megyéjére.

Az előrejelzések szerint szerda reggel 6 óráig a Bánságban, Olténiában, a Körösök vidékének déli részén, Nyugat- és Délnyugat-Erdélyben, Munténiában, valamint a hegyekben a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra lehet számítani.

A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

A sárga riasztás Teleorman, Dolj, Olt, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Kolozs, Bihar, Arad és Temes megyére érvényes.


Első- és másodfokú árvízkészültséget rendeltek el tizenhárom erdélyi folyó vízgyűjtő medencéjére

Első- és másodfokú árvízkészültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) tizenhárom folyóra.

A hidrológusok szerint kedd 12 órától szerda 12 óráig a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a Szamos, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Óbéga, Béga, Berzava, Temes, Krassó, Néra, Zsil és Olt vízgyűjtő medencéjében. A sárga jelzésű riasztás a következő megyéket érinti: Arad, Bihar, Fehér és Hunyad.

Ugyanakor kedd 20 órától szerda 8 óráig a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a Fekete-Körösön, a Fehér-Körösön és az Aranyoson. A narancssárga jelzésű riasztás ugyancsak Arad, Bihar, Fehér és Hunyad. megyét érinti.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: