Zászlót zászlóért

Egy szinten

Azt továbbra is csak találgatni lehet, hogy pontosan miért látogatott ma (július 18-án, kedden – a szerk. megj.) Iohannis elnök Székelyföldre, de az jól latható, hogy sokat törték előtte a fejüket a tanácsadóival, hogy milyen is legyen a látogatás. Ezt jól példázza az, hogy azt a napot nézték ki erre a célra, amikor este már a dicső román hadsereg hőstetteiről emlékeznek meg a hegyen túl, ellensúlyozandó azt, hogy a nap nagyobbik felét a székelyek közt tölti.

Ugyanakkor arra is számítottak, hogy így vagy úgy, de szembesülni fog a székely zászlóval. Ugyanis a nyilvánosságra került felvételeken jól látszik, hogy amikor Ráduly Róbert elővette az ajándékát (amit személyesen nem vett át, kínosan ügyelt arra, hogy ne készülhessen róla olyan álló vagy mozgókép, amin kezében tart egy székely zászlót, de vissza sem utasított, egy munkatársa vette át), akkor már adták is a kezébe a román zászlót, amit széles mosollyal nyújtott át cserébe Csíkszereda polgármesterének. Ezt a gesztust ki-ki vérmérséklete szerint értelmezheti (jól megmutatta az izgága székelyeknek, hogy melyik zászló számít itt, stb.), de a jelek szerint egy dologgal nagyon nem számolt. Ha ugyanis az eszébe jut, garantáltan nem teszi ezt.

iohannis_szekelyfoldon3

Mire gondolok? Ez egy hivatalos látogatás, van egy vendég és vannak vendéglátók. Akarva, akaratlanul némi protokolláris szabályok érvényesek tehát. Egyik ajándékot ad, a másik viszonozza. Egy ilyen helyzetben igen nagy bárdolatlanság lenne nagy értékű ajándékra csecsebecsével válaszolni, avagy fordítva. Ráadásul ebben az esetben a két ajándék jellege (mindkettő zászló) is erősíti azt, amit az elnök garantáltan nem szeretett volna üzenni: nevezetesen, hogy a két zászló egyenértékű. No, de ez már megtörtént, visszacsinálni nem tudja, köszönjük hát meg neki ezt a gesztust, s ha ettől arrafele valaki becsmérli a székely zászlót, nem törvényesnek, meg egyébnek nevezi, akkor adott rá a válaszunk: ez Székelyföld zászlaja, amit az államelnök ajándékként fogadott és a maga részéről Románia zászlaját adta cserébe. Értéke pontosan egyezik tehát Románia zászlajának az értékével, s ugyanazon tisztelet illeti meg.

Árus Zsolt
Címfotó: Veres Nándor/MTI
Belső fotó: facebook.com/borbolycsaba

Kérem ossza meg ismerőseivel: