Zenei utazás a 17–18. századba

Július 17., vasárnap, Gyergyószárhegy

Il Festino

Július 17., vasárnap, Gyergyószárhegy, Kultúrotthon, 19:00 óra

A műsorválogatás könnyed zenei utazásra hívja a hallgatóságot, melynek során a 17–18. század néhány zeneszerzőjét ismerhetik meg.

Az olyan majdnem elfeledett muzsikusok, akiknek műveit ritkán tűzik műsorra, mint Heinrich Grimm, Diogenio Bigaglia, Marco Da Gagliano, Giovanni Paolo Colonna életük során szerepet játszottak hazájuk jelentős zenei mozgalmaiban.


Az Il Festino Concepciónban (Chile) indult útjára az 1970-es években Helmut Obrist kezdeményezésére. Az együttesnek köszönhetően több fiatal hangszeres és énekes ismerkedhetett meg a barokk korszak kamarazenéjével. Gyakran adták elő Banchieri Il Festino című madrigálját, innen származik az együttes neve is. 1990-ben Helmut Obrist Belgiumba költözött, ahol folytatta a barokk zenélést, változó hangszeres felállásban. 2014-ben csatlakozott hozzá Joëlle Pirlet és Myriam Derclaye; jelenleg Franco Nogara furulyaművésszel dolgoznak együtt.

Myriam Derclaye és Joëlle Pirlet számos kórusban énekelt, mint a Liège-i Egyetemi Kórus, a Namuri Szimfonikus Kórus és a Schola Academica Leodiensis (Belgium). Pár éve fedezték fel a közös éneklés örömét Helmut Obrist vezetése alatt.

Franco Nogara 1966-ban született Liège-ben. Furulyatanulmányait tízévesen kezdte. Szülővárosában a Grétry Zeneakadémián André Isselée tanítványaként zeneelméleti és furulyaművészi diplomát szerzett. 1986-ban a Liège-i Királyi Zeneakadémián tanult. Tanárként dolgozott a Les Jeunesses Musicales szervezetnél.

Helmut Obrist zenei tanulmányainak nagy részét szülővárosában, Concepciónban végezte, ahol zenepedagógusi és előadói diplomát szerzett. Kórusvezetést és zenekari tanulmányokat folytatott Victor Tevah tanítványaként, majd Elisabeth Rollernál csiszolta csembalótudását. A Liège-i Királyi Zeneakadémián furulya- és kamarazene szakon tanult. Több alkalommal lépett fel fuvolistaként, a Malmedy Zeneakadémián (Belgium) fuvolát, zenetörténetet és kamarazenét (régizene és furulya) tanított.

Tagok:

Myriam Derclaye – szoprán
Joëlle Pirlet – szoprán
Franco Nogara – furulyák, fuvolák
Helmut Obrist – csembaló (művészeti vezető)

Kérem ossza meg ismerőseivel: