Zivatarokra figyelmeztető narancssárga riasztást adtak ki 16 megyére

Tizennégy másik megyében sárga riasztás van érvényben

Zivatarokra figyelmeztető narancssárga riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 16 megyéjére.

Az előrejelzések szerint csütörtökön 15 órától péntek reggel 8 óráig a Körösvidéken, Máramarosban, Erdély nagy részén, Moldva északi felében és helyenként a Bánságban a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, a 70-90 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként.

Tizennégy másik megyében sárga riasztás lesz érvényben péntek reggelig a várható zivatarok miatt.

Ugyanakkor az ország déli felében levő 20 megyére – köztük bánsági megyékre is – narancssárga, 11 megyére sárga kánikulariasztás érvényes vasárnapig. Itt fokozódik a kellemetlen hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet. A nappali csúcshőmérséklet eléri a 38-40 Celsius-fokot, a minimumok 18-24 fok között változnak.


Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el több folyó vízgyűjtő medencéjére

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére.

Csütörtökön 15 órától péntek reggel 8 óráig másodfokú riasztás van érvényben a Visó és az Iza Máramaros megyei, valamint a Nagy-Szamos Beszterce-Naszód megyei vízgyűjtő medencéjében.

Ugyanakkor péntek délig a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet több Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Szilágy, Arad, Fehér, Hargita, Maros, Brassó, Szeben, Kovászna, Suceava, Neamţ, Bákó, Iaşi, Vaslui, Galac, Vrancea és Botoşani megyei folyó vízgyűjtő medencéjében – figyelmezettek a hidrológusok.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: