Zöldövezet program

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenkettedik alkalommal hirdeti meg

a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programját. A Zöldövezet program keretében 677.000 lej összértékű támogatást nyújtanak olyan környezetvédelmi projektek lebonyolítására, amelyekben a fiatalok aktív részvételét szorgalmazzák.

“A MOL Románia 2006-ban hirdette meg először a Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási programot, amely keretében környezeti projekteket támogatunk. Az egyik leglényegesebb szempont az, hogy a projekteknek szerves része legyen a környezeti nevelés is, hiszen úgy gondoljuk, meghatározó, hogy tudatosuljon a környezetvédelem fontossága a fiatal generációkban. Az első tizenegy év eredményei azt tükrözik, hogy ez egy rendkívül sikeres program. A Zöldövezet keretében a MOL Románia több, mint 71.966 fa és cserje, valamint 69.006 virág ültetését támogatta az elmúlt 11 évben, ez átlagban napi 17 fa és 15 virág elültetését jelenti. Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre és úgy tekintünk rá, mint ajándékunkra a közösség és az eljövendő generációk számára.“  – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

“A Zöldövezet program iránti érdeklődés nem lankad, annak ellenére sem, hogy már a 12. kiadását hirdetjük meg. Ez javarészt annak tudható be, hogy egy olyan programról van szó, amelynek hatékonyságát a környezettel kapcsolatos gyakorlati és nevelési tevékenységek harmonikus ötvözése biztosítja. Ugyancsak ennek köszönhető, hogy évente több ezer gyermek, fiatal és felnőtt önkéntes aktívan csatlakozik a program által támogatott tevékenységekbe. “- nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

2006-tól kezdődően, a Zöldövezet program keretében 472 projekt nyert támogatást több mint 5 millió lej értékben. A támogatott projektek keretében szervezett tevékenységekben részt vevő személyek száma meghaladja a 186 ezret, ez körülbelül Nagyvárad lakosai számának felel meg. Erőfeszítéseik figyelemre méltó eredményei: közel 4.000 m2 területet erdősítettek újra, a létrehozott és rendezett zöldterület mérete meghaladja a 450.000 négyzetmétert, mely körülbelül 90 futballpályányi területnek felel meg. A program támogatta továbbá 89 Junior Ranger tábor szervezését és 677 környezeti nevelési tevékenységet, amelyeken a fiatalok környezetvédelmi ismereteiket bővíthették.

Részletek a programról

A MOL Románia és a Polgár-Társ alapítvány 2017-ben is folytatja a közös Zöldövezet programot, amely keretében a civil szerveztek 2017. február 15-ig küldhetik el környezetvédelmi témájú pályázataikat. A korábbi évekhez hasonlóan, a szervezetek idén is a program két komponensében, a Városi Zöldövezetek és a Védett Területek programösszetevőkben pályázhatnak. A beérkezett pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.MOL_ZolovezetProgram_logo

A Városi zöldövezetek komponens keretében azon projektek nyernek támogatást, amelyek célja városokban található zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével, valamint ezen közösségek bevonása különböző környezetvédelmi tevékenységekbe. A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, valamint hozzájárulnak azok ismertségének növeléséhez. Ezen programösszetevő esetében a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a védett területek kezelőivel partnerségben pályázhatnak.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej támogatás pályázható projektenként, a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében pedig legtöbb 20.000 lej.

A pályázási feltételekről részletek a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro és www.polgartars.ro honlapokon találhatóak.

A 2016-os Zöldövezet díj nyertese a Városi Zöldövezetek programrészben: Inceptus Románia Egyesület („Asociația Inceptus România”)

A „Színek Parkja” elnevezésű projekt a kolozsvári Látássérültek Speciális Líceuma udvarának rendezését, zöldesítését és a diákok környezeti nevelését tűzte ki célul.

A projekt megvalósítása során több mint 168, 3 és 20 év közötti látássérült diák vett részt az iskola udvarán szervezett környezeti nevelési tevékenységeken. Április és július között az iskolaudvaron elültettek 25 cserjét és 199 virágot, mintegy 180 négyzetméternyi területet zöldesítve. A területrendezés mellett a projekt részét képezte egy hulladékgyűjtési akció is a Kolozsvárhoz tartozó Bükk-erdőben. A projekt megvalósítása után a következő tanévekben is folytatni kívánják a környezeti nevelési tevékenységeket mind az iskolai tanórákon, mind a tanórákon kívüli tevékenységek keretében.

„A Színek Parkja egy rendkívül sikeres projekt, amelynek kulcsa a partnerek és a projektcsapat kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködése, vágyuk az volt, hogy valami igazán különlegeset hozzanak létre.” – nyilatkozta Ramona MUREȘAN a kolozsvári Látássérültek Speciális Líceumának igazgatója.

zold_program

A 2016-os Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek programrészben: Gyilkostó Adventure Egyesület

A Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért fiatal természet-őrökkel” című projekt keretében a díjazott szervezet a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park népszerűsítését, valamint a környezettudatosságnak a helyi közösség, főként a fiatalok körében történő megerősítését tűzte ki célul. A hangsúlyt a Gyilkos-tó megmentésére és a védett terület biológiai sokféleségének védelmére fektették.

A projekt keretében különböző bemutatókat, kirándulásokat és versenyeket szerveztek 3 iskola diákjai számára, a Biodiverzitás Napja, az Európai Nemzeti Parkok Napja és a Környezetvédelmi Világnap alkalmával. A projekt fő tevékenységeként említhető a Junior Ranger táborok szervezése a védett területen, így két alkalommal többnapos tábort szerveztek, összesen 40 diák számára. Emellett a projekt keretében megjelentettek egy ismertető füzetet a Gyilkos-tó, Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park veszélyeztetett gyöngyszeme címmel, továbbá kialakítottak egy tematikus tanösvényt is. A Gyilkos-tó múltja, jelene és jövője címmel szabadtéri kiállítást szerveztek és zöld sarkokat rendeztek be a partner iskolákban. Összesen több mint 200 önkéntes és diák vett részt a projekt tevékenységeiben.

A program számszerűsített eredményei

2016-ban összesen 661.248 lei értékben 48 projekt jóváhagyására került sor, amely projektek tevékenységeiben több mint 15.000 személy vett részt. A Városi Zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében létrehozott és/vagy rendezett zöld területek mérete összesen 24.450 m2, ahol több mint 2.400 fát, cserjét és 6.400 virágot ültettek. A Védett Területek programrészben a támogatott szervezetek 2016-ban 15 tematikus tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 20 Junior Ranger tábort és 198 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

11 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 472 környezetvédelmi projektet támogattak közel 5,5 millió lejjel, melyekben több mint 186.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek összetevő keretében 452.777 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 71.966 cserje és fa, valamint 69.006 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 677 környezetvédelmi nevelési tevékenységet és 89 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 86 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

Kérem ossza meg ismerőseivel: