Egy jó szakma több ezer lejes fizetést is kínál

Egy jó szakma felér egy egyetemi diplomával

Mint arról már hírt adtunk, nemrégiben együttműködési egyezményt írt alá Gyergyószentmiklóson és Ditróban a Hargita megyei szakoktatás fellendítése érdekében Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzat, a tanfelügyelőség, a vállalkozói szervezet és a helyi iskola vezetősége.

Az együttműködési egyezmény folytatásaként május 27-én, pénteken az aláíró felek a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban hívták találkozóra a VII-VIII. osztályos diákok szüleit. A találkozón részt vet Borboly csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője, Czink Attila, Gyergyószentmiklós megbízott alpolgármestere, Görbe Péter Hargita Megye főtanfelügyelője, Portik Hegyi Kelemen főesperes, valamint Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke.

MegbeszelesGyergyoszentmikloson (2)

A megbeszélésen lehetőség adódott a vállalkozóknak, hogy ismertessék azokat a szakmákat, amiket kínálnak az iskolák, szóltak arról is, hogy jelenleg milyen fizetést biztosítanak és milyen munkalehetőségek vannak. Azok, akik valóban szakembernek számítanak akár több ezer lejes fizetést is megkereshetnek havonta – hangzott el.

Borboly Csaba megyeelnök bemutatta az Elemző Csoport által a nyolcadik osztályosok körében végzett felmérés eredményeit, amely a pálaválasztási tanácsadás sikerességét vizsgálta. A tanácselnök úgy véli, hogy szakítani kell azzal a mentalitással, hogy a szakiskolák csak munkaerőt képeznek, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vállalkozói szellem népszerűsítésére.

– Segíteni kell minél több végzőst, hogy saját magának teremtsen munkahelyet, vállalkozon! – hangsúlyozta Boboly Csaba.

Barabás Csaba, a megyei tanács Fejlesztési Ügynökségének igazgatója rámutatott arra, hogy a megállapodás értelmében a megyei tanács és a városi önkormányzat támogatja az iskolákat, hogy minél jobban felszerelt tanműhelyekben sajátíthassák el a szakmát, ugyanakkor a vállalkozók vállalják, hogy ezen szakosztályok végzőseinek munkát fognak biztosítani. A találkozón a jelen lévő iskolák is bemutatták, hogy milyen szakmák oktatását indítják be az ősszel.

Kérem ossza meg ismerőseivel: