Elnök Úr nem hagy minket cserben

Adjunk hálát az Elnök Úrnak?

A megyei önkormányzat honlapján olvasható ez a hír (A Gyergyói Kisújság honlapján is – a szerk. megj.).

Az ember elolvassa, s máris bepárásodik a szeme, hisz lám, hiába hánynak fittyet a közérdekre városunk felelőtlen vezetői, mert Elnök Úr nem hagy minket cserben, ha kell, per útján, erőszakkal is, de jót tesz velünk.

Néhány dolgot azért nem árt tisztázni ezzel a történettel kapcsolatban:

A megyei hulladékkezelő rendszer már olyan sok éves késésben van, hogy akik akkor születtek amikor használatba kellett volna adják, azok ma már iskolába járnak. S az megeshet, hogy a tározót az első félévben használatba veszik, de a befejezéstől még igencsak távol van, arról nem beszélve, hogy az egész rendszerben vannak ilyen bizonytalansági (nevezzük így) tényezők is.

Az bárki figyelmes olvasónak feltűnhet, hogy ugyan Elnök Úr azt állítja, hogy ez régi ügy, 2012 óta már jó az együttműködés a megyei önkormányzat és a város között, miközben a pert a megye 2104-ben indította egy 2013-as határozat miatt. Ugyan voltak idők, amikor a nagyobb évszám volt a régebbi, de Krisztus óta ez is megváltozott.

A tájékozatlan olvasó gondolom azt kifejezetten furcsállja, hogy miért kell per útján ráerőszakolni a városra több százezer eurót, hisz épeszű ember kapva kap az ilyenen, nem kapálózik ellene. A titok nyitja ott van rögtön a közlemény bevezetőjében: “a szerződés 23. cikkelyét fogalmazza át olyanformán, hogy az AVE meg nem térült beruházásaiért a városnak kell felelnie.” A történet pedig az, hogy valamikor nagyon rég a város társult a megyével és a többi településsel a közös hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére és működtetésére, majd telt egyik év a másik után, s az egész egy helyben toporgott, mert a megyei önkormányzat képtelen volt helyet találni a hulladéktározónak. Időközben a Közüzem egyre nehezebb helyzetbe került, ezért a város kénytelen volt a hulladékgazdálkodási tevékenységet közbeszerzés révén rábízni egy másik cégre. Ha dúskált volna a pénzben, akkor kukákat meg szemetes autókat vesz, s csak a működtetést adja ki, de mivel nem az volt a helyzet, ezért a kiírásban az szerepelt, hogy a licitet nyerő cég kell ezeket az eszközöket biztosítsa, cserében ellenben 20 évre kapta meg a szolgáltatást. S mi fog történni, ha beindul a megyei rendszer, s a város – a mostani ítéletnek megfelelően – felbontja a szerződést a mostani szolgáltatóval? Nem kap egy peták készpénzt sem, hanem kukákat meg egyéb eszközöket. Ezzel szemben a most használatban levő kukákat, meg egyéb eszközöket köteles lesz megvásárolni a mostani szolgáltatótól. Ezt jobb helyeken kiadásnak nevezik, ráadásul felesleges kiadásnak, mert csupa olyan dolgot kell megvásároljon, amire semmi szüksége nincs. Ennek tudatában adjon ki-ki választ a címben levő kérdésre.

Árus Zsolt

(Címfotó: nol.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: