Hangsúlyosabban figyelnek a gyergyói beruházásokra

Járda, villanyhálózat, bicikliút is szerepel a tervek között

Mivel a korábbi években szinte egyetlen gyergyói-medencei saját beruházás sem készült el, habár volt rájuk forrás belefoglalva a megyei tanács költségvetésébe, jelenleg több munkálatot is elkezdtek Gyergyószéken, illetve több terv megvalósításáról egyeztettek az elmúlt időszakban. Ezek között szerepel járda építése Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván a Járdaépítési program keretében. Továbbá villanyhálózat kiépítése, bicikliút létrehozása szintén Alfaluban, kultúrotthon felújítása Borzonton, valamint a vízelvezetés megoldása Gyergyócsomafalván. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke, parlamenti képviselő, Gáll Szabolcs és Márton László Szilárd polgármester, Barabás Csaba kabinetvezető, valamint a megyei tanács illetékes munkatársai ellátogattak a településekre április 6-án Bende Sándor meghívására.

Csomafalva

– A térség képének, életszínvonalának javítása, rendezett arculat kialakítása érdekében örülök, hogy Gyergyóban is elkezdődtek a beruházások, viszont nem mindenhol haladnak megfelelő ütemben. A biztonságos közlekedés érdekében szükség van járdára, ezért remélem, hogy időben befejezi a munkálatot a kivitelező – mondta Borboly Csaba a helyszínen.

Alfaluban március 20-án kezdték el a beruházást, az az a Petőfi Sándor kultúrház előtti járda térkövezését, parkolók és zöldövezet kiépítését 0,16 km hosszúságban a 126-os jelzésű megyei út mentén. A munkálat kivitelezését a Bákó megyei Dasricom Kft. cég nyerte el, két hónap áll a rendelkezésükre. A tervezést Gyergyóalfalu község finanszírozta és a Sabe Kft. cég végezte el. A munkálat értéke több mint 152 ezer lej, amelyből a megyei tanács támogatása közel 77.000 lej.

IMG_9607

Csomafalva polgármestere január 11–én tette le Hargita Megye Tanácsához a támogatási kérést a megyei út mellett megvalósításra váró járdára vonatkozóan, a tervezést a község finanszírozta, és a Planning office Kft. cég végezte el. A Járdaépítési program országos szinten majdnem egyedülálló beruházásnak számít, létrehozásában szerepe van a megyei tanács elnökségének: Borboly Csabának, és Barti Tihamér, Biró Barna Botond alelnököknek. Az említett program keretében Zetelakán is elkezdődött a járdaépítés márciusban, ott 2,8 km-es szakaszon dolgoznak.

Bende Sándor kifejtette, bízik benne, hogy a kivitelezők elkészülnek a járdával a bevállalt határidőn belül, meggyőződése, hogy a minőségi munkának köszönhetően szebb lesz a  települések főtere.

A térségben szükséges fejlesztési prioritásokról március 30-án a területi RMDSZ szervezésében helyi polgármesterekkel egyeztettek, és az érintettek javaslatai alapján döntötték el, hogy a megyei tanács milyen tevékenységeket támogasson legyen szó megyei utakról, járdákról, községi utakról, turisztikai és más típusú beruházásokról. A kivitelezésre váró munkálatokról egy márciusban tartott terepszemle során élő bejelentkezés készült, amely megtekinthető: itt.

Kérem ossza meg ismerőseivel: