Jól fizetett mesterségekben kell képzést biztosítani

Újabb együttműködési egyezményt írtak alá a Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban

A felek szoros együttműködésének köszönhetően Gyergyó térségében is erősítik a szakképzést. Október 4én, szerdán újabb együttműködési szerződést írtak alá Hargita Megye Tanácsa és alintézménye Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala, a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, aARBOR Vállalkozók Szövetsége és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség partnerségében a gyergyószentmiklósi szakközépiskolában. Az egyezmény értelmében egy autószerelő tanműhelyt szerelnének fel.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a közösségi oldalon is beszámolt a mai egyezmény aláírásáról (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1394408793939833/?hc_ref=ARTKQTj2heqOZ6q6S0bfiXh8QrwxX1bdmW0ccyydwJFh_td58ctPK9Zth2ADZ6F2NfE). Mint mondta az iskolák, vállalkozók és az önkormányzatok partnerségében a fiataloknak lehetőséget kell biztosítani a szakmai készségek kifejlesztésére ezt követően pedig a szakemberek elhelyezkedésében is együtt kell működniük, hiszen a megyében szakember hiány van. A megyeelnök ugyanakkor felkérte a feleket, hogy jövőre mérjék fel az autószerelő osztályhoz szükséges eszközök listáját is, amelyet a lehetőségek szerint a megyei tanács is támogat.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége továbbra is segít a kiegészítő képzések, események, munka megbeszélések szervezésében, előadók ide csalogatásában a szakmai képzés erősítése érdekében.

– Azon fiatalok, akik szakmát választanak, az együttműködésnek köszönhetően olyan segítséget kapnak, amellyel az iskola után képesek itthon elhelyezkedni, családot alapítani. Az egyetemet végzettek mellett szakképzett emberekre is szükség van a megyében, hiszen hiány van belőlük – hangsúlyozta a megyeelnök.

SzakoktatasFogarasyMihaly_2017okt4 (3)

Az iskolában tavaly májusban már sor került egy faipari tanműhely felszerelésére vonatkozó egyezmény aláírására, közleményünk itt olvasható.

A Fejlesztési Ügynökség idén februárban elkészített felmérése a 2016-os évre vonatkozóan alábbi linken érhető el:

http://www.hargitamegye.ro/hirek/a-jo-szakembereket-itthon-is-megbecsulik.html

A szakoktatás témájában végzett felmérésekről, elemzésekről és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezéseiről az alábbi linkeken olvashatnak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/szakoktatas/
http://hargitamegye.ro/szakoktatas.html

Kérem ossza meg ismerőseivel: