A Legfelsőbb Védelmi Tanács jóváhagyta az oltási stratégiát

Az oltás nem lesz kötelező

Elfogadta az oltási stratégiát a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) – közölte csütörtökön Klaus Iohannis.

‘A CSAT rendkívüli ülésén jóváhagyták az új koronavírus elleni oltási stratégiát, egy olyan stratégiát, amely legalább néhány hónapig fog tartani’ – mondta az államfő, miután meglátogatta a fővárosi Romexpónál kialakított oltási központot.

Iohannis azt is elmondta, nagy a valószínűsége annak, hogy Románia már jövő év elején megkapja az első adag vakcinát, amely körülbelül egymillió dózist fog tartalmazni.

Az államfő hozzátette, a stratégia ‘nagyon jól kidolgozott’, és erről pénteken részletes sajtótájékoztató keretében számol be a kormány.

Megismételte, hogy az első szakaszban az egészségügyi személyzetet és a kockázati kategóriákat oltják be, valamint azt is, hogy az oltás nem lesz kötelező.

‘Az oltás önkéntes alapon történik. Az oltás biztonságos. Az oltás hatékony. Az oltás megtervezetten történik’ – nyomatékosította az államfő, aki azt is kiemelte, hogy minden, engedélyeztetés alatt álló Covid-vakcina biztonságos, hatékony és a legmagasabb európai standardoknak felel meg.

A kormány múlt heti ülésén fogadta el az oltási stratégiát.


Iohannis: Úgy tűnik, az egészségügyben dolgozók több mint 80%-a be akarja oltatni magát koronavírus ellen

Az egészségügyi alkalmazottak körében ‘nagyon magas azok aránya’, akik be akarják oltatni magukat az új koronavírus ellen – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államelnök.

‘Nagyon fontos tudni, hogy a jelenleg engedélyeztetés alatt álló vakcinák biztonságosak, hatékonyak, megfelelnek a legmagasabb európai standardoknak. Az oltási kampánnyal foglalkozó csapat szerint (…) az egészségügyben dolgozók több mint 80%-a be akarja oltatni magát. Ez nagyon jó, és ha a dolgok a tervek szerint haladnak, lehetséges, hogy nyárig be is fejezzük az első oltási kampányt” – mondta Iohannis, miután meglátogatta a fővárosi Romexpónál kialakított oltási központot.

Mivel több millió személyt kell majd beoltani néhány hónap alatt, szükség lesz a Romexpónál kialakított központhoz hasonló komplexumok megnyitására – magyarázta az államfő.

‘Így fognak kinézni az oltási központok, mint ez: lesz egy fogadó zóna, egy elkülönített rész, ahol az orvosok beszélnek a jelentkezőkkel, utána az oltási zóna és végül egy kijelölt terület, ahol a már beoltott személyeknek várakozniuk kell egy bizonyos ideig’ – mondta Iohannis.

Hozzátette, a koronavírus elleni oltóanyagot két szakaszban juttatják be az emberi szervezetbe, tehát mindenkinek kétszer kell megkapnia a vakcinát, szükség lesz egy pontosan vezetett nyilvántartásra elektronikus formában.

‘Alig várom már, hogy a vakcina megérkezzen, elkezdhessük és befejezhessük az oltási kampányt, hogy azután nekifoghassunk az újjáépítésnek, újraindítsuk a gazdaságot és visszatérjünk a normális kerékvágásba’ – nyomatékosította Iohannis.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: