Vállalkozói inkubátorházat létesítenek Gyergyószentmiklóson

Uniós támogatásért pályáznának a műjégpálya felújításához is

Gyergyóba építeni jövünk – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április 6-án Gyergyószentmiklóson, miután Nagy Zoltán polgármesterrel és Bende Sándor parlamenti képviselővel együtt bejelentették, hogy a megyei tanács és a helyi önkormányzat közösen vállalkozói inkubátorházat létesít a városban, amely a térség vállalkozóinak tevékenységét segítené, hasonlóan a székelyudvarhelyi inkubátorházhoz. Együtt pályáznának európai uniós forrásra a Regionális Operatív Programban, a közeljövőben írják ki erre a pályázatot, kétszázezertől hétmillió euróig terjedő értékben. A kiírás utáni hat hónapban le kell adni a pályázatot, ismertette Lőrinczi Margit, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Hargita megyei irodájának vezetője.

Nagy Zoltán polgármester elmondta, arra törekszenek, hogy a város ismét a Gyergyói-medence húzóereje legyen, amihez az inkubátorház nagyban hozzájárulhat a helyi cégek segítésével. Bende Sándor parlamenti képviselő, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke a vállalkozók ezzel kapcsolatos igényeinek részletesebb megismerése érdekében konzultációkat javasolt.

Az egyeztetésen részt vett Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnökségi tagja és Mezei János megyei tanácsos is. Bajkó Tibor nagy fontosságúnak nevezte a város számára az inkubátorház létrehozását, mivel az a város gazdaságának fejlődését szolgálja, főleg a fiatal vállalkozók támogatása révén. Mezei János a lakosság itthon tartása szempontjából is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen az inkubátorház által növekszik a térség gazdasági potenciálja, munkahelyek létesülnek, és a város költségvetése is nőhet.

A jelenlévők abban állapodtak meg, hogy húsvét után elkezdik a felkészülést a kivitelezésre.

20170406_125656A város és a térség számára kiemelt fontosságú másik terv a műjégpálya korszerűsítése, amelynek egyelőre a tetőszerkezetét újítaná fel együtt a megyei tanács és a helyi önkormányzat, 42-58 százalékos hozzájárulással. Borboly Csaba ez alkalommal közölte, hogy ma rendelet bocsátott ki, amely szerint Barti Tihamér alelnök koordinálhatja a Regionális Operatív Programban való pályázást a jégpálya további részeinek felújítására.

Párhuzamosan lehet uniós forrásért is folyamodni, ez nem zárja ki, hogy a megyei tanács és a város együtt újítsa fel a tetőszerkezetet – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Bende Sándor elmondta, hogy hétfőn Tánczos Barna szenátorral együtt találkoznak az Országos Befektetési Vállalat igazgatójával, hogy a gyergyószentmiklósi műjégpálya támogatásáról tárgyaljanak.

Elhangzott, hogy a tetőszerkezet felújítása után elkezdődhet a lelátó átépítése, majd a többi rész korszerűsítése.

A Gyergyó-térségi fejlesztési prioritásokat átbeszélő korábbi tanácskozásról szóló hírünk itt olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/egy-iranyba-huznak-a-gyergyoi-telepulesek.html

A jégpálya kapcsán történt korábbi egyeztetésről szóló hírünk itt olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/folytatnak-a-gyergyoi-jegpalya-felujitasat.html

Kérem ossza meg ismerőseivel: